Skoletur

Bilde av bindingsverkshus rundt torget i den franske byen Chalon-sur-Saone

Ici, c’est pas Versaille

25 elever og to lærere ved Oslo Private Gymnasium dro på en ukes studietur til Frankrike i mars, og fikk en unik opplevelse av fransk kultur, mat og strømregninger.

Av og til er det vanskelig å forstå de store forskjellene mellom Norge og Frankrike før man opplever dem selv. Og hva er vel mer sjokkerende enn å komme fra et land der strømprisene er så lave at du kan dusje i det uendelige, til et land hvor du faktisk må planlegge hvor lenge du skal bruke varmt vann?

Ja, i Frankrike lærte våre norske elever raskt at de ikke bare kunne stå i dusjen som om de var i Versailles, men heller måtte være litt mer bevisste på både dusjtiden og termostaten. Det ble en overraskende oppdagelse: Strømmen koster mer i Frankrike, og varmen er langt fra alltid like til stede – verken i huset, ute eller på skolen!

Kjølig vår i Burgund
Jeg hadde på forhånd advart dem om at selv om vi skulle til Frankrike, og at de fleste ungdommer da umiddelbart ser for seg lange, deilige strender og azurblått hav, ville de raskt oppleve at Burgund i mars er fjernt fra akkurat det, og at uansett hvor i Frankrike man er – selv på rivieraen – er temperaturen i de franske murhusene alltid lave.

De norske elevene fant fort ut at de hadde undervurdert behovet for ekstra lag med klær.

Jeg hadde derfor i forkant av reisen anbefalt dem å ta med ullsokker, tøfler og pyjamas. Men, som alle vet, det er alltid lettere å ta råd på alvor etter at man selv har gjort seg erfaringer.

De norske elevene fant fort ut at de hadde undervurdert behovet for ekstra lag med klær – spesielt da de også oppdaget at ikke solen alltid skinner i Frankrike, og at temperaturen til og med kan krype ned til null – selv i mars.

Klosteret i Bourg-en-Bresse, Frankrike
Klosteret Brou i Bourg-en-Bresse

Historie, arkitektur og kultur
Men det var jo ikke bare de kalde husene og de begrensede dusjtimene som preget turen – det var også en fantastisk mulighet til å oppleve Frankrike på nært hold. Fra en smakfull croissant på rådhuset i den pittoreske gamlebyen i Chalon ble både historie- og matkunnskapen utvidet gjennom de mange utfluktene til andre og større byer i regionen.

Gamle romerske teatre, spektakulære slott, vakre basilikaer, sennepsfabrikker og vingårder – alt i skjønn forening og som tidvis tok pusten fra selv den mest blaserte ungdommen som «har sett alt». I tillegg hadde vi en mengde lærerike aktiviteter på programmet.

Skolekantina
De norske elevene fikk praktisere fransken sin, men også lære om bærekraftig matproduksjon og det lokale kjøkkenet. Både elevene og vi lærere fikk erfare hvordan skolekantiner i Frankrike fungerer. Matutvalget var veldig bra, og det var nok mange av de norske som syntes de franske er heldige som har muligheter for å spise en såpass variert og god lunsj hver dag.

Etter lunsj deltok vi i et møte med kantinepersonalet for å lære om matvaner, resirkulering og kantinesystemet i franske skoler. Elevene våre laget «norske» menyer på fransk, norsk og engelsk. Om noen uker skal kantinepersonalet prøve ut de ulike menyene og servere de som «vinner», i skolens kantine. Det vil bli en uke med Norge i fokus. Vi avsluttet dagen med en debatt om matrelaterte temaer. Dette var en veldig lærerik dag der elevene virkelig fikk mer kunnskap om hvordan skolekantiner i Frankrike fungerer.

En ung gutt som smaker på snegler på fransk restaurant.
Flere av elevene prøvde seg på snegler.

Snegler og froskelår
Det er interessant å merke seg at de norske elevene, som kanskje på forhånd var skeptiske til at alt skulle være så «fransk» (inkludert mat), endte opp med å være modigere i møte med både froskelår, snegler og roquefort-ost enn de trodde.

Flere kunngjorde til og med at de likte det – til vår store overraskelse! Kanskje er det ikke så ille å være litt utenfor komfortsonen – både med tanke på hva man spiser, og hvor mye klær man trenger for å holde varmen.

Ingen smarttelefoner, ingen datamaskiner – bare penn, papir og 35 elever som satt stille og leste høyt i klassen.

En tidsreise
En annen stor opplevelse for både elever og lærere var skolebesøket. Alle fikk oppleve hvordan det er å gå på en videregående skole i Frankrike, og for lærerne var det en liten tidsreise tilbake til en enklere tid. Ingen smarttelefoner, ingen datamaskiner – bare penn, papir og 35 elever som satt stille og leste høyt i klassen, på en måte jeg tror mange lærere i dagens norske skole knapt kan forestille seg.

Selv boken Rhinocéros (Neshornet) av Eugène Ionesco var fra en svunnen tid, selv om innholdet fortsatt er høyaktuelt. Jeg fikk lyst til å ta med meg den stillheten og disiplinen tilbake til mine egne klasserom – det var virkelig som å være i en annen tid.

Dypere forståelse
Selv om værgudene ikke alltid var på vår side, var turen en stor suksess. Vi fikk mange uforglemmelige minner, både faglig og sosialt, og elevene har fått en langt dypere forståelse for både fransk språk og kultur gjennom å bo tett på vanlige franske familier. Eller vanlige og vanlige – en av elevene bodde på en vingård hos en veldig hyggelig familie som drev vinproduksjon, og der det ble drukket vin til alle måltider – selv til frokost.

En annen tilbrakte uken hos en familie der både herren og fruen i huset var tatovører, og der lørdagsunderholdningen for hele familien, inkludert vår elev, var å prøve ut tatoveringer på griseører … En tredje ble stadig påminnet om at han ikke bodde i Versailles, og ble raskt vant til ikke å dusje lenge, ikke la vannet stå på ved tannpuss, eller gå ut av et rom uten å slukke lyset.

Ullsokker
Alt i alt var dette en tur der både læring, kulturell utveksling og tilpasning til en litt annen hverdag stod på programmet. En morsom erfaring både vi lærere og elever gjorde oss, var at en uke med så mange ulike inntrykk føltes mer som tre uker.

Elevene har fått en langt dypere forståelse for både fransk språk og kultur gjennom å bo tett på vanlige franske familier.

Borte var den monotone hverdagen i Norge, i stedet opplevde man noe nytt hvert minutt. Den beste lærdommen? Vel, som våre elever konkluderte etter en ukes opphold i et kaldere klima enn forventet: Man kan aldri ha for mange ullsokker!

Dagsprogram 11. mars

FORMIDDAG:

Mottakelse på rådhuset og samtale (på fransk/engelsk).

Byvandring i Chalon-sur-Saône med en spørreundersøkelse om byen (på fransk og/eller engelsk).

Besøk på Fotomuseet Nicéphore Niépce og/eller Museet Vivant Denon.

Tilbake til skolen og lunsj i skolens kantine (betalt av de franske familiene).

ETTERMIDDAG:

Møte mellom norske og franske elever og skolens kantinepersonale for å lære om hvordan en offentlig videregående kantine fungerer (menyer, typer mat, resirkulering).

En journalist fra Journal de Saône-et-Loire kommer kl. 14:15: intervju med de norske elevene, de norske lærerne og de franske elevene.

Elevene lager «norske» menyer på fransk, norsk og engelsk.

Debatt og gruppearbeid på engelsk (møterom) med begge elevgruppene om matrelaterte temaer: mattradisjoner, kjøttforbruk i dag, populariteten til andre dietter (økologisk, vegansk, vegetarisk osv.), avfallshåndtering og resirkulering.

 

 

De franske elevene besøkte Oslo i januar.

Vennskapsklasse i Vinter-Norge

Franske elever besøkte sin vennskapsklasse ved OPG og fikk syv dager med matpakker, skøyting og norske vertsfamilier.

I januar kom 25 franske elever til Oslo fra Pontus de Tyard videregående skole i Chalonsur-Saône i Frankrike. De ble fordelt rundt på norske vertsfamilier, og tilbrakte fem dager i Norge hvor de dro på byvandring i Oslo, fikk en flott mottakelse på rådhuset, besøkte Historisk museum, Bygdøy kongsgård og hadde opplegg på engelsk ved Oslo Private Gymnasium. De besøkte også Freia sjokoladefabrikk og The Salmon, hvor de fikk lære om norsk lakseoppdrett.

De norske vertsfamiliene ble oppfordret til å lage og la de franske elevene smake på typisk norsk mat som sodd, røkt laks og brunost.

Høydepunktet for både de franske og de norske elevene, var likevel en søndagstur i Bærumsmarka, der vi hadde tilgang på lavvo og bål på Sæteren gård. Vi har kanskje ikke så storslåtte bygninger i Norge, men desto mer storslått natur, og snøballkrig, aking og grilling av pølser etter å ha gått i en snørik skog med islagte bekker og små fosser, var helt topp for våre franske venner.

De franske elevene kom til Norge for å praktisere engelsk, men de norske elevene fikk trent på både fransk og engelsk. Elevene på OPG hadde på forhånd laget filmer på fransk hvor de blant annet presenterte 17. mai, bunader og gikk inn på likheter og forskjeller mellom de to landenes nasjonaldager.

Powered by Labrador CMS