STUDENTØKONOMIEN

Lektorstudent Frida med G-ballong

Stemmer over studentøkonomien

I mai skal politikerne stemme over om studentøkonomien skal sikres årlig ved å kobles til grunnbeløpet (G).

Publisert Sist oppdatert

I april fremmet SV et forslag til Stortinget om å binde studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (G) i statsbudsjettet for 2026. Dette skal sikre at studentøkonomien ligger på et nivå som følger lønns- og prisveksten i resten av samfunnet. Da vil studiestøtten reguleres årlig på linje med andre ytelser.

Etter at de politiske partiene har gjennomført sine landsmøter denne våren, ligger det an til et flertall for å knytte studiestøtten til G. Det er imidlertid ingenting som er sikkert, og avgjørelsen faller sannsynligvis etter stortingsbehandling 22. mai.

SV-forslag
Det er SV-politikerne Grete Wold, Kari Elisabeth Kaski og Kathy Lie som fremmet forslaget som skal opp til behandling. De mener at det ikke burde være nødvendig å måtte forhandle inn stadige økninger for å dekke opp for økte matvarepriser og dyrere husleier for studenter.

- Blir studiestøtten knyttet til G, vil studentene være sikret kjøpekraft fra statsbudsjett til statsbudsjett, skriver de i forslaget. Alle må sikres like muligheter til høyere utdanning, uavhengig om du har kapitalsterke foreldre eller ikke, heter det i forslaget fra SV.

Alle Akademikernes studentorganisasjoner håper på G-kobling.

Støtte fra Akademikerne
Studentorganisasjonen NSO har lagt press på politikerne for å få forslaget gjennom. Akademikerne har også presset på nå før stortingsbehandlingen og aktivisert alle studentorganisasjonene til sine foreninger.

Rapporten «Studiestøttens kjøpekraft» utført av Samfunnsøkonomisk Analyse (2024) på oppdrag fra Akademikerne, viste at studentene har tapt 20 prosent av kjøpekraften på 20 år. Det skaper større økonomiske forskjeller i samfunnet. Ni av ti studenter sier de må jobbe ved siden av studiene, og mange så mye at det går ut over læring og studieprogresjon. Særlig går dette utover studenter med lavere sosioøkonomisk bakgrunn.

Akademikerne går inn for at studiestøtten må heves til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, og ber om en forpliktende opptrappingsplan for å nå dette målet.

Leder i Lektorstudentene: Anne Aurora Ekeland Bjørkly

Lektorstudentene håper på flertall
Anne Aurora Ekeland Bjørkly, nyvalgt leder for Lektorstudentene, deltar i den politiske kampanjen til Akademikerne. Hun mener studentene fortjener større grad av forutsigbarhet og kjøpekraft

- Når man skal bli lektor, og da særlig når man er i praksis, er det vanskelig eller umulig å kombinere jobb og studier. Derfor trenger vi en studiestøtte man kan leve av, sier hun.

Bjørkly mener studiestøtten ikke burde være en post man krangler om hvert år.

- Det er ingen som ønsker at studenter skal ha dårlig råd, men dagens studiestøtte er ikke stor nok til at studenter klarer å studere uten å jobbe. På sikt burde studiestøtten økes til 1,5 G, men å binde studiestøtten til G er et stort steg i riktig retning! avslutter hun.

Flere partier støtter
Flere partier vil øke støtten til studentene, og flere vil knytte studiestøtten til G. På landsmøtet til Arbeiderpartiet i april gikk partiet for første gang inn for å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden. Dermed ligger det an til at saken kan få flertall på Stortinget. Dette satte i gang en politisk kampanje for å få saken vedtatt i inneværende stortingsperiode. 22. mai blir det klart om saken får flertall eller ikke.

Hvorfor G?

Studenter i Norge får stadig dårligere råd. Dette blir spesielt tydelig når en sammenligner studiestøtten mot utviklingen av grunnbeløpet i folketrygden (G).

Dette studieåret får studenter 1,22 G i studiestøtte. I 2002/2003 var den på 1,48 G.

Grunnbeløpet i folketrygden (G) brukes som grunnlag for regulering eller indeksering av løpende trygdeytelser som pensjon, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger.

Da folketrygden ble opprettet i 1967 ble G satt til 5400 kroner. Grunnbeløpet reguleres årlig med virkning fra 1. mai. I 2024 ble G satt til 124 028 kroner.

Stortinget har vedtatt retningslinjer for reguleringen, og at beløpet skal ha samme utvikling som lønnsutviklingen slik at de som mottar ytelser koblet til G ikke taper kjøpekraft.

Powered by Labrador CMS